Forelesere hos Norsk Sommelier Utdannelse

Hvem formidler kunnskapen?

 

Våre forelesere hentes inn fra Norge og våre naboland for å få den beste fagkunnskap som er tilgjengelig. Vi vil at alle våre forelsere skal være spesialister i sitt undervisende fag og ha bransjeerfaring. De aller fleste av våre forelesere har lang fartstid som vinkelner og bruker mye tid på å holde seg oppdatert. De brenner alle for faget og er lidenskapelig opptatt av formidling av "den hvite duks magi".

Ken Engebretsen

Ken er deleier av Norsk Sommelier Utdannelse og Dansk Sommelier Utdannelse. Han har mer en 10 års erfaring fra Michelin restauranter som Bagatelle og Le Canard i Oslo. Ken har tidligere vært President i Norsk Vinkelnerforening og var den som stiftet Norsk Vinkelnerlandslag. Ken har trent flere norske deltagere til Nordisk, EM og VM for Sommelierer. I tillegg til Sommelier skolen er Ken eier av Vinoteca Gruppen som er ledende innenfor konstruksjon og etablerering av vinkjellere for både private og HoReCa. Ken underviser i flere fag.

Per Hovde

Per er lidenskapelig mat- og vinentusiast med over 30 års erfaring som «vinmisjonær" gjennom sine utallige kurs, foredrag og vinartikler, og som vintur-organisator og reiseleder. Har var foreleser i vinkelnerutdanningen ved Gastronomisk Institutt i Stavanger på 90-tallet og for Norsk Sommelierutdannelse i Trondheim i 2016.

Oskar Sköld

Oskar er 29 år gammel og jobber til daglig som daglig leder og vinansvarlig ved Spontan vinbar i Trondheim. Har vært vinansvarlig de siste fire årene og er utdannet sommelier ved Beverage Academy. Paralelt går han tredje året på lektorutdanning, og gleder meg til å kombinere pedagogikk med sin interesse for vin!
Oskar underviser er Trondheim.

Anniken England

Anniken utdannet seg til sommelier i 2012. Hun har lang erfaring innom bransjen på forskjellige restauranter blandt annet innom Engengruppen i Bergen og Restaurant Tango, samt Vinmonopolet. I 2014 startet Anniken sin egen firma Druefin der hun holder vinkurs, gir rådgivning og lager gastronomireiser. I tillegg skriver hun for Horeca Magasinet og har siste året vart medskribent i en kokebok. Siste året har Anniken laget sitt eget eplebrennevin sammen med Balholm, Stæjl. Anniken underviser blandt annet om Spania og Portugal i Bergen og Oslo. 

Heine Johansen

Heine er utdannet Sommelier med lang erfaring i bransjen. Siden syv år tilbake arbeider han som daglig leder for vinbaren Don Pippo i Bergen. Heine er redaktør for internettmagasinet www.nattverden.com, og driver et formidlingsselskap innen vin.
Heine underviser om blandt annet Tyskland og Østerrike i Bergen.

Tore Hage

Tore underviser om øl og cider. Han har arbeidet som utviklingssjef hos Ringnes i snart 25 år.
Tore er Master i mikrobiologi fra UiO. Har forsket ved Bryggeriindustriens forskningsinstitutt i 10 år.
Han er medlem av Norsk Bryggerlaug, Institute of Brewing and distilling UK, Master brewers of the Americas, American society of brewing chemists og Brewing science group i European brewing convention. Han har ledet internasjonal faggruppe i bryggerimikrobiologi og leder nå ekspertgruppe i bryggerikjemi i Carlsberg Group.
Tore undervise om øl og sider i Oslo. 

Jean-Yves Lingner

Jean-Yves har en mastergrad innom ønologi fra Burgundy University, 2002-2006.
I 2005 hadde han praksis innom ønologi hos Denis Mortet i Gevrey-Chambertin og i 2006 hos Domaine Ott i Provence.
Siden 2015 er Jean-Yves direktør i Robert Prizelius gruppen. Jean-Yves har underviset hos NSU siden 2008. Han underviser i vitikultur og vinifikasjon i Oslo og Trondheim.

Dan Lystad

Dan er tidligere deleier av Norsk Sommelier Utdannelse og Dansk Sommelier Utdannelse inntil 2019. Dan er flerfoldig Norgesmester for vinkelnere og har deltatt både i Nordisk Mesterskap, EM og VM for Norge samt innehar tittelen Advanced Sommelier i Court of Master Sommelier. Med bakgrunn fra Le Canard og kokkeyrket har Dan den rette kombinasjonen og erfaringen. Energisk som få med mantra: "Kun det beste er godt nok". Dan underviser i flere forskjellige fag i Oslo, Bergen og Trondheim.

Lars G. Rein-Helliesen

Lars er grunnlegger av Gaia Wine & Spirits, landets mest kjente importør av italiensk kvalitetsvin. Han har også bak seg et mangeårig virke fra Norges og Oslos restaurantverden; gjennom nitti-tallet er han kanskje mest kjent for å ha bygget opp Dr. Kneipps Vinbar på Grünerløkka, Oslos, og landets, første "virkelige" vinbar, med et unikt utvalg på glass (pre-coravin!), og stort mangfold av italiensk nisjevin. I 1997 etablerte han vinimportselskapet Gaia for å vise nordmenn det beste fra Italia, og i over tyve år vært sterkt delaktig i å bygge opp den unike posisjon italiensk vin har i Norge i dag. Gjennom sitt virke som restauratør, vinimportør og foredragsholder har han nå i nær en mannsalder gledet kresne norske ganer over hele landet. Lars er også utdannet Historiker (Antikken) med årelange studier i Historie, Klassisk Arkeologi og Religionshistorie ved Universitetene i Oslo og Bergen bak seg, samt flere studie-opphold ved det Norske Instituttet i Roma. Lars underviser i 2020 i italiensk vin ved NSU i Oslo og Trondheim.

Sebastian Bredal

Sebastian Bredal ble utannet vinkelner ved NSU, og har jobbet med vinimport i snart 20 år. Han startet Symposium Wines, og som også er en del av Vingruppen i 2009 og er idag en av Norges største vinimportører. Sebastian ble Master of Wine i 2010, som en av 5 i Norge. 

Andrè Brattland

Andrè er en av våre nye tilskudd i år! Han er redaktør for www.botti.no og vinskribent og skriver blandt annet artikler i Vinforum. Han er spesielt glad i å fordype seg i Bordeaux, Burgund, Piemonte, Toscana og USA. Vil forelese i Oslo.

Thomas Andersen

Thomas har jobbet med mat og drikke størsteparten av sitt voksne liv. Det har blitt nærmere ti år i restaurant, kafé og bar, og over fem år i Vinmonopolet. I 2020 vil han være med på å vekke lærelyst og nysgjerrighet hos NSU-studentene i Trondheim, og vil blant annet undervise i Frankrike. Han har sin formelle utdanning fra Wine & Spirit Education Trust, og jobber til daglig som vinbarsjef og kjellermester på Britannia Hotel. Vil foreleser i Trondheim.

Francesco Marzola

Francesco er regjerende Nordisk mester for sommelierer. Han er medlem av Norsk vinkelner landslag og har deltatt i flere Norske og Nordiske mesterskap med top plasseringer. Francesco ble utdannet sommelier i 2014 og er i tillegg sertifisert sommelier hos Court of Master of sommeliers. Francesco er Wine Director hos Park Hotel Vossevangen. Francesco underviser blandt annet om Frankrike. En av våre faste Bergensforelesere, men kan plutselig dukke opp i en annen by også. 

Glenn Osebakken

Glenn er faglært servitør og utdannet vinkelner ved NSU. Han driver konsulentfirmaet SommHelp AS. Firmaet spesialiserer seg på vinforedrag og arrangementer for private og HoReCa. I senere tid har han vært jury dommer for Mundus Vini og sammarbeidet tett med Wines of Germany Norge. Det er mange vinregioner som er herlige men Glenn har en forkjærlighet for Alsace og Silvaner fra Franken selv om han aldri sier nei til ett vellaget glass med vin.
Glenn er en av våre faste foreleser i Bergen.

Ove Svendsen

Ove har daglig arbeidet med mat og vin i snart 20 år. Han har lang erfaring både som kokk og som vinkelner og har blant annet stått bak populære vinbarer som Strega og Don Pippo i Bergen. Han har bred og lang erfaring fra arbeid med mat- og vinkombinasjoner fra restaurant og har jobbet flere år som F&B Manager og innkjøper for en restaurantgruppe. Han er i dag freelancer innen vin og gastronomi og driver eget selskap sammen med Anniken England. Ove underviser i Mat og Vin i kombinasjon i Bergen.

Sigrid Strætkvern

Sigrid er Stemningsskaper i Ringnes og International Beer Capability Manager for Carlsberg Group. Hun har over 30 års erfaring i ølbransjen, etablerte Ringnes Ølsenter med ølkurs allerede i 2001 og har vært øldommer gjennom flere år. Hun var pionér med kokeboken "Øl med kniv og gaffel" i 2009 og vant Bryggeribråk i 2014. Sigrid har utviklet Ølsommelier-studiet og Ølambassadørkurs for Ringnes og Carlsberg Group og har de siste årene vært på reisefot og etablert disse kursene globalt i 20 land. Hos NSU foreleser Sigrid om øl og mat i kombinasjon i Oslo.

Kristian Berger

Kristian Berger har en allsidig bakgrunn i ølbransjen, og er i dag bryggeriambassadør for E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim. Han har holdt et utall ølkurs- og smakinger og er utdannet ølsommelier. Kristian underviser i Trondheim.